Aşırı Tuz Zararlı mıdır?

2021-02-12(2280)

Aşırı tuz tüketiminin insan sağlığına olası zararları yıllardır tartışmaların merkezinde yer alıyor. Elbette bu konuda en önemli detayın ‘önerilen miktarların üzerinde tuz kullanımı’ olduğunu hatırlatmalıyız. Yemek alışkanlıklarımızı sağlığımız için bile değiştirmemiz oldukça zordur. Bu unsur, tuz tüketiminde risk oluşturan ana faktördür. Vücudumuzun düzgün çalışması için tuz gerekli olsa da, çoğunlukla fark etmediğimiz aşırı sodyum alımı sağlığımızı doğrudan olumsuz etkileyebilecek bir süreçtir. Koyuncu Tuz olarak “aşırı tuz tüketimi zararlı mı?” sorusu üzerine detaylı bir analiz yaptık. Yüksek tuz tüketiminde ne tür risklerle karşılaşabileceğimiz ve günlük sodyum alımının sınırının ne olduğu bu yazıda bilimsel araştırmaların sonuçları ışığında açıklayacağız. 

Hipertansiyon

Yüksek tansiyon, yüksek sodyum alımının doğal sonucudur. Kan basıncındaki bu dengesizliğin bir sonraki aşaması ise hipertansiyondur. Hipertansiyon, doğrudan felce neden olabileceği için dikkat edilmesi gereken bir konudur. 

Tuzun hayatımızın bir tadı olduğu gerçeğini inkar edemeyiz. Fakat aşırı tuz tüketiminin sağlığımıza verebileceği zararları da göz ardı edemeyiz. 

Kardiyovasküler Hastalıklar

 “Çok fazla tuz size zararlı mı?” yanıtları arasında kalp hastalığı önemli bir yer tutuyor. Araştırmalar, yüksek sodyum alımı ile kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıklar arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteriyor.  

İnme kadar kalp krizi de kısa vadede ölümle sonuçlanabilecek önemli bir risktir. Ne kadar genç olursanız olun, çok tuzlu yiyecekleri tüketmeye devam ederseniz, bu durum hayatınızı önemli ölçüde etkileyecek ve kaçınılmaz olarak erken ölüm riskini artıracaktır. 

Böbrek Yetmezliği  

Tuzun yol açtığı bir diğer ciddi hasar da böbrek yetmezliğidir. Sodyum alımının fazlası böbreklerin fazla çalışmasını sağlar çünkü vücuttaki toksinleri atmaya çalışırlar. Bu fazla mesai böbreklerdeki zayıf kan damarlarının nedeni olacaktır. Ayrıca ortalamanın üzerinde tuz kullanmakta ısrar edildiği durumlarda böbrek taşları da görülebilmektedir. 

Ödemler  

Şişmiş ayakların, ellerin, yüzün veya vücudun herhangi bir kısmının ana nedeni ödemler olabilir. Böyle bir komplikasyon çoğunlukla tuzla ilgili durumlarda görülür. Aşırı tuz alımı sıvı tutulmasına neden olur ve bu istenmeyen ödemler ortaya çıkabilir. Esasen zararsız olmalarına rağmen ödemler vücudunuzun içinde bir sorun olduğunu gösteren belirtilerdir. 

Obezite  

Yüksek sodyum alımının obezite ile doğrudan bir ilişkisi yoktur diyebiliriz. Bununla birlikte, yüksek tuzlu beslenme, çok fazla kalori içermemesine rağmen kilo alımı ile bağlantılıdır. Ayrıca, anemi hastalığı esas olarak demir eksikliğine bağlı olsa bile, çok fazla tuz tüketimi de bu durumda rol oynar. Anemi yaşam kalitenizi düşürebilen ve vücudunuzun dengesini korumayı engelleyebilen çok önemli bir hastalıktır. 

Sağlıklı Tuz Tüketiminin Sınırı Nedir?

 "Çok fazla tuz size zararlı mı?" sorusuna kapsamlı bir şekilde cevap verdik. Makalenin bu bölümünde, günlük olarak önerilen tuz alım seviyesiyle ilgileneceğiz. Öncelikle tuz alımında bir sınır olması gerektiği gerçeğini kabul etmeliyiz. Ne kadar tuzun fazla olduğunu bilmek, olası tehditlerin önlenmesi açısından bir önemlidir.  

Dünya Sağlık Örgütü, yüksek sodyum tüketiminin daha önce bu içerikte bahsettiğimiz gibi yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara büyük katkı sağladığını iddia ediyor. Birincil sodyum kaynağımız tuzdur ve günlük tuz alımının düzenlenmesi hepimiz için gereklidir. DSÖ'nün çalışmalarına göre önerilen tuz tüketimi limiti günlük 5 gramdır. 

Beslenmemizden Hangi Gıdaları Çıkarmalıyız?  

Tuz tüketimini azaltmaya karar verirseniz ve hangi gıdalardan kaçınmanız gerektiği konusunda bilgiye ihtiyacınız varsa, doğru yerdesiniz. Sağlığımız üzerinde yıkıcı etkisi olan yüksek miktarda sodyum içeren bazı yiyecekler vardır. Uyum sağladığınızda tuz tüketimini azaltmanız için size rehberlik edecek bir liste hazırladık. Burger, pizza ve patates kızartması gibi hızlı yiyecekler, konserve veya paketlenmiş yiyecekler, pastırma veya sosis gibi işlenmiş etler, ketçap, soya veya barbekü gibi soslar, çok fazla tuz içeren turşu veya zeytin, donmuş sebzeler, yüksek sodyum içeriğine sahip diğer birçok öge listeye eklenebilir. Bunlar günlük hayatta en çok kullanılan gıdalardır. Tuz alımını kontrol etmek için yapabileceğiniz bir diğer önemli şey de ürünlerin etiketlerini kontrol etmektir. Bu tür yiyecekleri tüketmeye devam etmek istiyorsanız, “tuz ilavesiz”, “tuzu azaltılmış” veya “az tuzlu” etiketli olanları tercih edebilirsiniz. Ek olarak, düşük olanı seçtiğinizden emin olmak için ürünlerin sodyum seviyelerini karşılaştırabilirsiniz. 

Sonuç olarak  

Aşırı tuz alımının zararlarını ve bunun bazı hastalıklarla ilişkisini netleştirdik. Bununla birlikte, tuz ve onun önemli bileşiği sodyum, faydalı bir elementtir ve insanlar için bazı iyileştirici özelliklere sahiptir. Özellikle sindirimi desteklemek, cilt sorunlarını hafifletmek ve kasları gevşetmeye yardımcı olmak gibi işlevleri bilim adamlarının açıkladığı en büyük faydalarıdır. Doğru miktarda tuz tüketimi gerekli ve önemlidir. Bu nedenle günlük sınır dikkate alınarak tuz hayatımızın bir parçası olmalıdır. Yemek tuzu, epsom tuzu veya deniz tuzu, hepsinin farklı kullanım alanları ve kendine özgü yararları vardır.